недеља, 9. март 2014.

Pljeskavice od mesa uginulih životinja

Uhapšen N. J. zbog sumnje da je otkupljivao leševa krava i konja čije meso je prerađivao a zatim prodavao kao brzu hranu pored škole u Velikoj Plani
Policajci kažu da je u prostorijama u kojima je čuvano meso bio nepodnošljiv smrad
Smederevo – Smederevska policija je, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom i Veterinarskom inspekcijom u Velikoj Plani, uhapsila N. J. (35), vlasnika ugostiteljske radnje „N end N Cile” iz tog grada, pod sumnjom da je otkupljivao uginule krave i konje čije je meso prerađivao, dodavao mu razne hemijske supstance, a potom prodavao u svom objektu brze hrane, koji se nalazi preko puta osnovne škole u Velikoj Plani. Uprkos tome što je policija u pomoćnoj prostoriji roštiljdžijine kuće pronašla oko tonu mesa uginulih životinja, njegov ugostiteljski objekat juče je radio kao da se ništa nije desilo, jer niko nije izdao rešenje o zabrani rada.
Velika Plana je u šoku. Meštani strahuju za zdravlje, pogotovo dece koja su u kiosku za vreme odmora kupovala pljeskavice. Za sada u ovdašnjoj bolnici nema registrovanih slučajeva trovanja hranom.
Kako je policija saopštila, N. J., vlasnik i odgovorno lice ugostiteljske radnje „N end N Cile” iz Velike Plane, otkupljivao je uginule domaće životinje. Meso je, znajući da nije za dalju upotrebu i ishranu, obrađivao u pomoćnim prostorijama svoje kuće, koje nemaju odobrenje nadležnih organa za obradu mesa za ljudsku ishranu. Tako obrađeno meso mešao je sa hemijskim supstancama da bi ono izgledalo kao sveže, a zatim ga prodavao u svom maloprodajnom objektu, navedeno je u policijskom saopštenju.
Za razliku od policije, u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kažu da Veterinarska inspekcija do sada nije došla do saznanja da je u ugostiteljski objekat „N end N Cile” unošeno meso uginulih životinja.

Meso je „hemijski” dorađivano zbog „ubijanja” mirisa i boje

– Na ispitivanju i potvrđivanju ovih sumnji radi nadležna policijska uprava i tužilaštvo, koji će izreći mere zabrane obavljanja ugostiteljske delatnosti – saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.
Veterinarska inspekcija Podunavskog okruga, po prijavi PU Smederevo, 4.marta, obavila je službenu kontrolu u objektu UZTR „N end N Cile”. Osim 18 kilograma živinskog mesa, dopremljenog iz odobrenog objekta, sa pratećom dokumentacijom, veterinarska inspekcija zatekla je, blokirala i neškodljivo uništila 28,8 kilograma mesa i oblikovanog mesa bez deklaracije, koje je opasno po zdravlje. Tada je veterinarska inspekcija H. J. zabranila promet hrane životinjskog porekla bez propisane dokumentacije, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.
Iste večeri, na poziv i uz asistenciju PU Smederevo, veterinarska inspekcija je u dvorištu porodične kuće osumnjičenog ugostitelja utvrdila postojanje ilegalnog objekta za klanje životinja i preradu mesa, koji nije odobren od nadležnog ministarstva i nije upisan u Registar objekata Uprave za veterinu. U njemu je zatečeno i blokirano 728 kilograma mesa i jestivih delova koje je veterinarski inspektor uputio na neškodljivo uništavanje, kazali su u Ministarstvu poljopriverede.
Smederevska policija nije saopštila kako je došla do informacija o ovom slučaju, ali izvor „ Politike” navodi da je ugostitelja neko prijavio.
– On je još u julu, a moguće i ranije, počeo da otkupljuje uginule krave i konje od seljaka iz okolnih mesta Markovac i Azanja. Mesu je dodavao raznu „hemiju” da „ubije” miris i boju. Kada je policija ušla u prostoriju u kojoj je lagerovao i prerađivao meso, smrad je bio nepodnošljiv – tvrdi naš izvor u policiji.
Brzo se u ovom kraju pročulo da neko vrši otkup uginule stoke, pa se povećao i broj seljaka koji su poslovali sa ugostiteljem iz Velike Plane. Krivična prijava za sada je podneta protiv četiri osobe iz okoline Velike Plane i Smederevske Palanke, koji se sumnjiče da su mu prodavali uginule životinje ili pomagali u transportu i obradi mesa. Oni se, kao i osumnjičeni N. J., terete za krivično delo proizvodnja i stavljanje u promet škodljivih proizvoda.  
U Ministarstvu poljoprivrede navode da Veterinarska inspekcija od 4. marta svakodnevno kontroliše ugostiteljski objekat „N end N Cile”, koji je ocenjen kao visokorizičan, i proverava poreklo mesa i proizvoda od mesa koji se unose u njega.
Dalje radnje preduzeće policija i tužilaštvo, kao i ostale inspekcijske službe, prvenstveno tržišna i finansijska inspekcija, kako bi se proverili elementi rada u sivoj zoni, navode u Ministarstvu poljoprivrede, uz objašnjenje da su veterinarski inspektori u ugostiteljskim objektima nadležni da kontrolišu ulazne sirovine životinjskog porekla koje se koriste za pripremu hrane, kao i poreklo hrane, uslove čuvanja i deklaracije sa naznačenim rokom upotrebe.
Olivera Milošević

Нема коментара:

Постави коментар